Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

űr
2023 március 07., 10:39

Bemutatták azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül majd az az egy, aki 2024-25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – írja az ATV. Beszámolójuk szerint a négy jelölt:

  • Kapu Tibor fejlesztőmérnök,
  • Cserényi Gyula villamosmérnök,
  • Szakály András tervezőmérnök
  • és Dr. Schlégl Ádám ortopédsebész.
Balról jobbra Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András ûrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Ûrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. A négy jelölt egyike közel egy hónapos küldetésen vesz majd részt, és döntõen magyar fejlesztésû tudományos kísérleteket hajt végre a Nemzetközi Ûrállomás fedélzetén.
photo_camera Fotó: KKM/MTI/MTVA

Az új kormányzati űrstratégia keretében meghirdetett programra több ezren jelentkeztek, végül 240 ember adta be pályázatát, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökség bázisán, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben. A 240 emberből aztán leválogattak nyolcat, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével, ezután szűkítették le a listát négy főre.

A négy magyar űrhajósjelölt közül végül csak egy vehet részt az Európai Űrügynökség és az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión az ISS-en, ahol magyar űreszközöket fog tesztelni és kísérleteket végez magyar kutatócsoportok számára. Az ATV cikke szerint Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott, „minden előrejelzés arról szól, hogy az űripar a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lesz, és ebből Magyarország is ki kívánja venni a részét”, ezért hirdették meg a magyar űrstratégia keretében az újabb nemzeti kutatóűrhajós programot.