Megérkezett a stockholmi parlamentbe a fideszes különítmény

külföld
2023 március 07., 09:24

Megérkezett Stockholmba, a svéd parlamentbe a magyar Országgyűlés, vagyis hát lényegében a Fidesz küldöttsége, hogy Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról tájékozódjon, jelentette a Dagens Nyheter. Andreas Norlén házelnökkel már találkoztak is.

Hende Csaba (b) a fideszes delegáció vezetője Andreas Norlén (j) házelnökkel
photo_camera Hende Csaba (b) a fideszes delegáció vezetője Andreas Norlén (j) házelnökkel Fotó: Melker Dahlstrand, melker@dahlst/COPYRIGHT.Melker Dahlstrand

A két skandináv állam tavaly nyáron, Oroszország ukrajnai agressziójára válaszul kérte felvételét a katonai szövetségbe, és ezt a NATO közgyűlésén minden tagállam támogatta is.

Hogy aztán Törökország mindenféle követelésekkel álljon elő, lényegében olyan menekültek kiadatását kérve, akiket Törökországban terroristának bélyegeztek ugyan, de a svéd törvények szerint semmilyen bűncselekményt nem követtek el, így a helyi igazságszolgáltatás nem is járul hozzá a kiadatásukhoz.

Törökországhoz aztán Magyarország is csatlakozott, amely folyamatosan halogatta a svéd és a finn csatlakozás ratifikálását. Ezt egészen a Fidesz idénynyitó frakcióüléséig lényegében semmivel se indokolta a kormány. A balatonfüredi tanácskozáson aztán Orbán a ratifikáció támogatását kérte a frakciótól, ám állítása szerint a kérdésben nagy vita robbant ki. Azóta ellenérvként elhangzott, hogy finn és svéd politikusok szokták bírálni a magyar kormányt.

Szijjártó Péter külügyminiszter például szándékolatlannak tűnt őszinteséggel közölte, hogy: „[h]ogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?”. Ez a diplomácia sajátos nyelvén nagyjából azt jelenti hogy azt mondjátok, nálunk nincs jogállam? Hát majd jól megmutatjuk, hogy tényleg nincs! Gyors, korrekt, és fair döntés, muhaha! Kövér László házelnök, az egyik legfőbb közjogi méltóság pedig nagy fokú tájékozatlanságáról bizonyságot adva azt az aggályát osztotta meg, hogy Finnország csatlakozásával a NATO határos lesz Oroszországgal, pedig szerinte "eddig a NATO-nak Oroszországgal szemben nem volt közvetlen határa; vagy, ha volt is, akkor az elhanyagolható mértékű volt". A NATO persze 1232 kilométer hosszan eddig is határos volt Oroszországgal, a lengyel főváros, Varsó a közepes hatótávolságú, nukleáris töltettel is szerelhető Iszkander rakétáik hatótávolságán belül van.