Novák Katalin összekeverte a nőnapot az anyák napjával

POLITIKA
2023 március 07., 05:19

„Az egyetlen üzenetem, melyet a mai napon az önök számára hoztam, annyi, hogy mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük – a legtöbbünk – édesanya vagy egy adott ponton az lesz” – mindezt az MTI beszámolója szerint Novák Katalin mondta hétfőn az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésén New Yorkban, kettő nappal nőnap előtt.

A magyar köztársasági elnök ezután folytatta a nőnap és az anyák napja mixelését, amikor úgy fogalmazott, hogy „a nőknek megadatott a kiváltság, hogy életet adjanak, ezért lehetővé kell tenni a lányoknak és nőknek szerte a világban, hogy saját maguk hozzák meg döntéseiket, és ne kényszerítsük őket az anyaság és a szakmai karrier közti választásra”.

Majd elmondta, hogy „a nyugati világban a nőknek már hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak”, és „az oktatásban, a karrierben, a munkahelyi előrelépésben az érdemi különbséget nem az jelenti, hogy vállalunk vagy nem vállalunk gyermeket”.

Ehhez pedig hozzátette, hogy: „Irányíthatunk hadsereget, kormányozhatunk államokat, de a legfontosabbak és igazán nélkülözhetetlenek mégis a saját családunk számára vagyunk. Ott, és csak ott vagyunk pótolhatatlanok.”

De itt még nem ért a végére a magyar köztársasági elnök, aki úgy folytatta, hogy „a hagyományos család, amely a zsidó-keresztény kultúra alapját adja, támadások kereszttüzében áll, ezért meg kell védenünk a családot és a családi értékeket”, illetve hogy „soha nem látott erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák és eltántorítsák a fiatalokat a gyermekvállalástól”. Ehhez pedig még hozzá kellett tennie azt a fontos megjegyzést is, hogy: „Értékeink az idő múltával sem változnak”. Sőt, az MTI beszámolója szerint Novák ezután arról beszélt, hogy az anyából, apából és gyerekekből álló családok „célkeresztbe kerültek”, illetve „sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben teljesednek ki”, sőt „sokan támadják a családközpontú magyar modellt és meg akarják akadályozni, hogy magunk döntsünk arról, hogyan neveljük a gyermekeinket”, amire jött a szokásos megnyugtató válasz, hogy: „meg fogjuk védeni gyermekeinket, kultúránkat és a hagyományainkat”.

Ezután a háborúról is beszélt kicsit, elmondta, hogy „nincs olyan élet, amelynek elvesztését a háború indokolhatná”, majd Ferenc pápát idézve azt mondta, „igazságos háborúk nincsenek”. Itt ismét rátért az anyáknapjás vonalra, és úgy fogalmazott: „Megismétlem a béke iránti szilárd elkötelezettségünket. Békét akarunk! Mi, keresztények, mi, magyarok, mi, anyák, nem táplálni akarjuk ezt a háborút, hanem be akarjuk fejezni!”