Kirúgták a WHO rasszizmussal vádolt befolyásos regionális igazgatóját

belföld
2023 március 08., 19:52

Menesztette fajgyűlölettel és zaklatással vádolt nyugat-csendes-óceáni igazgatóját, a japán Kaszai Takesit az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

photo_camera Fotó: Twitter

„Az állítások alapos megvizsgálása és a Csendes-óceán nyugati térségéért felelős regionális bizottsággal és a végrehajtó tanáccsal történt konzultáció után visszavontuk a regionális igazgató megbízatását” – írta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgató.

A szervezet zéró toleranciát előíró politikájával összhangban lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy hivatali kötelezettségmulasztás történt, áll a levelében. A WHO történelmében most először fordult elő, hogy felmentettek tisztségéből egy regionális igazgatót.

A WHO belső vizsgálata szerint Takesi rendszeresen zaklatta a munkatársait, nyilvános megalázta és rasszista megjegyzésekkel illette őket. Magas rangú WHO-igazgatók az ülésen elmondták, hogy Takesi mérgező légkört teremtett, a személyzet tagjai megtorlástól tartottak, ha ellentmondtak neki, és bizalomhiány volt iránta a szervezetben.

Több, Kaszai Takesi irányítása alatt dolgozó WHO-alkalmazott közölte, hogy a regionális igazgató a saját országa, Japán javára visszaélt a Covid-19 védőoltással kapcsolatos kényes információk megosztásával.

Néhány nappal azután, hogy az AP amerikai hírügynökség tavaly januárban beszámolt arról, hogy Kaszai Takesit több mint harminc alkalmazott vádolta meg írásban fajgyűlölettel, visszaéléssel és etikátlan viselkedéssel, a főigazgató bejelentette, hogy belső vizsgálat indult az ügyben. A japán orvos 2019-ben került a regionális igazgatóság élére, előzőleg több mint tizenöt éven át dolgozott az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetében. (MTI)