Levették a Wagner-vezér anyját az EU szankciós listájáról

háború
2023 március 08., 12:22

Az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke megsemmisítette a Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér anyja elleni szankciókat, mivel önmagában a családi kapcsolat nem volt elég. „Annak ellenére, hogy Jevgenyij Prigozsin olyan cselekményekért felelős, amelyek aláásták Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét, Prigozsinának a fiával való kapcsolata, amelyet a korlátozó intézkedések elfogadásakor állapítottak meg, kizárólag a kettejük kapcsolatán alapul, és ezért nem elegendő ahhoz, hogy indokolja a korlátozó intézkedések közé való felvételét” - indokolt a törvényszék.

photo_camera Jevgenyij Prigozsin Fotó: -/AFP

A szankció értelmében a 73 éves nő nem léphetett be az EU területére és befagyasztották az itteni vagyonát. Violetta Prigozsina azután fordult a luxemburgi bírósághoz, hogy 2022 februárjában, az ukrajnai orosz invázió előestéjén felkerült az uniós szankciós listára. Fellebbezését szerdán megnyerte, miután a bírák megállapították, hogy a döntéshozó testületnek, az uniós miniszterek tanácsának nem sikerült bizonyítania, hogy olyan cégek tulajdonosa lenne, amik kapcsolatban állnak a fiával.

Amikor az EU felvette Prigozsin anyját a szankciós listára, azt állították, hogy ő a tulajdonosa a fia által alapított és 2019-ig tulajdonolt Concord Management and Consulting Groupnak. De a nő hivatalosan 2017 óta már nem tulajdonosa a cégnek. És más olyan cégekhez sem tudták kötni, amik az orosz védelmi minisztériummal szerződtek volna. (Reuters/Guardian)