Hetvenéves levelek buktatják le Modi hazugságait Kasmírról

külföld
2023 március 09., 16:22

Komoly fejtörést okozhat Narendra Modi kormányának az a botrány, amely egy brit-indiai tábornok Nehruval folytatott levelezése kapcsán van kitörőben a világ legnépesebb demokráciájának nevezett országban. Az évtizedek óta titkosított, de most részben nyilvánosságra került dokumentumokból kiderül, hogy 2019-ben olyan indokra hivatkozva csorbították Kasmír autonómiáját, amelyek egyszerűen nem igazak.

Szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt újra kiéleződött a feszültség Kasmírban Pakisztán és India között. Egy öngyilkos merénylő Szrinagar városában, amely a legnagyobb település az indiaiak által irányított területen, felrobbantott egy katonai menetoszlopot. Negyvenen meghaltak, csaknem ugyanannyian megsérültek. Harminc éve ez volt a legtöbb áldozatot követelő támadás a vitatott területen. India válaszul pakisztáni területeket támadott, amelynek során még repülőgépeket is veszített. Pár nap alatt csillapodtak a harcok, a két atomhatalom ezúttal sem esett egymásnak. Hónapokkal később azonban jelentős fordulat következett Kasmír India által irányított területén.

A robbantás utáni vizsgálatok.
photo_camera A robbantás utáni vizsgálatok. Fotó: STR/AFP

2019 augusztusában az indiai belügyminiszter parlamenti beszédében jelentette be, hogy visszavonják az indiai szövetségi alkotmány 370. cikkét, amely különleges státussal ruházza fel - hivatalos nevén - Dzsammu és Kasmírt. A szövetségi államot „újjászervezik” - fogalmazott akkor a tárcavezető. Az alkotmány szóban forgó cikke értelmében az egyetlen, muzulmán többségű indiai szövetségi tagállamnak saját alkotmánya és nemzeti zászlaja van, hozhat törvényeket, és nagy fokú önállóságot élvez, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. Az alkotmány többi része érvényes maradt Kasmírra, de megszűnt önálló törvényhozáshoz való joga.Narendra Modi nacionalista kormánya a hetven évvel azelőtt zajlott indiai-pakisztáni háború lezárására hivatkozott a kasmíri önállóság csorbításakor. Egészen pontosan arra, hogy India első miniszterelnöke, Jawaharlal Nehru szerinte hibát követett el, amikor tűzszünetet rendelt el Dzsammu és Kasmírban. Modi érvelése szerint az indiai hadsereg minden további nélkül elfoglalhatta volna Kasmír teljes területét. Ezért a tűzszüneti vonal, amely aztán a terület felosztását jelentő megállapodás alapja lett, tévedés, az indiai hatalomnak joga van szorítani a kasmíri autonómián.

Narendra Modi egy 2019-es nagygyűlésen
photo_camera Narendra Modi egy 2019-es nagygyűlésen Fotó: SANJAY KANOJIA/AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.