Június végéig hiánycikk egy epilepsziás gyermekek számára fontos gyógyszer

Január óta nem tudják kiváltani a kisfiúk egyik epilepszia elleni gyógyszerét, a Sabrilt, keresték meg kétségbeesésükben a szülők az RTL Híradóját. Elmondták, az adagok csökkentése súlyos elvonási tüneteket okoz gyermeküknek. Az édesapa hozzátette: fogytán van a készletük, a gyógyszertárban pedig egyre későbbre ígérik a készítmény, legutóbb azt mondták neki, hogy június végére tudnak szállítani. Epilepsziás Facebook-csoportokban azt a tanácsot kapták, hogy külföldön próbálkozzanak a vásárlással.

„Ennél a mostani gyógyszernél az a probléma, hogy csak egyetlen cég gyártja az egész világon, és nem tudjuk helyettesíteni másik ugyanilyen hatóanyagú gyógyszerrel”

- mondta a Bethesda kórház gyermekneurológusa. Fogarasi András hozzátette: a gyógyszerhiány miatt minden nap keresik, de ilyenkor csak annyit tehet, hogy másik szert ír fel, ami viszont nem biztos, hogy hatásos. Az RTL kérdésére Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy

„amennyi tartalék van, azt az átmeneti időszakban az úgynevezett west-szindrómában szenvedő gyermekeknek tartjuk fent, kb. 60-70 gyerek. Ők tudják ezt a készítményt rendelni és annyit importból is be tudunk még szerezni.”

Hozzátette: a többieknek alternatív megoldás után kell nézniük.