Kétgólos vereséget szenvedett az FTC az Európa-liga nyolcaddöntőjében

futball
2023 március 09., 19:34

A Ferencváros 2-0-ás vereséget szenvedett a német Leverkusen otthonában az Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A magyar csapatnak ezzel nincs sok esélye a továbbjutásra a jövő csütörtöki budapesti visszavágó előtt, amit nem a Groupama Arénában, hanem a jóval nagyobb befogadóképességű Puskás Arénában rendeznek.

A 21. században másodszor fordult elő, hogy egy magyar futballcsapat megérte a tavaszt valamelyik nemzetközi kupában. És az első eset se most volt: 2004 márciusában az UEFA-kupából esett ki a Debrecen az FC Bruges ellen 1-0-ás összesítéssel. A Ferencváros utoljára 1975-ben játszott tavaszi kupameccset, a döntőig meg se álltak, ott az akkor még szovjet Dinamo Kijev verte őket.

Sok fradista indult útnak Leverkusenbe, a különvonatukat az osztrák-német határon megállították. Szijjártó közlése szerint a külügyminisztériumnak köszönhetően sikerült gyorsítani az ellenőrzést.

A Ferencváros a 9. percig tudta tartani a 0-0-át. Dibusz rossz kirúgása után szorították be a németek a magyar csapatot, Demirbay Wirtz passza után szerezte meg a vezetést. A 26. percben az FTC kis híján egyenlített, de Vécsei passza után Zachariassen kapufára lőtte a labdát.

Leverkuseni gólöröm az első gól után
photo_camera Leverkuseni gólöröm az első gól után Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance via AFP

A második félidőben sem lett sokkal élvezetesebb a meccs, többnyire a Leverkusen támadott, de időnként a Ferencváros is felért a németek kapujához. Sok volt a szabálytalanság, Botka többször is összeakaszkodott az ellenfél játékosaival. Az egyik ilyen eset után sárga lapot kapott, ezzel kizárta magát a visszavágóról.

A 85. percben növelte előnyét a Leverkusen. Hložek szabadrúgása után a labda a kapufáról kipattant, Tapsoba pedig jó 10 méterről befejelte, 2-0.