Kormánytagok vicceskedő üzenetváltásai kerültek napvilágra Olaszországban a járvány idejéből

külföld
2023 március 09., 08:38

Olaszországban ügyészek vizsgálatot kezdeményeztek Giuseppe Conte korábbi miniszterelnök, Roberto Speranza korábbi egészségügyi miniszter és 17 másik kormányzati tag ellen a járvány kezelése miatt. A gyanú szerint gondatlanul kezelték az Európában először Olaszországban megjelenő koronavírus-járványt. A gyanú alapját pedig nyilvánosságra került WhatsApp-üzenetek jelentik.

Olaszországban, a lombardiai Codognóban már 2020. február 21-én megjelent az első megerősített koronavírusos eset. Az azt követő napokban aztán több európai országban is megerősítették a kórokozó jelenlétét. Ehhez képest a Guardian által ismertetett üzenetek szerint Speranza arról írt kollégáinak a következő héten, hogy kommunikálják azt, hogy Németországban jelent meg először a vírus.

Giuseppe Ruocco, aki akkor az egészségügyi minisztérium főtitkára volt, pár nappal később azzal gúnyolódott az egyik üzenet szerint, hogy hogyan terjed Olaszországból a más országokba hazatérők jóvoltából a kór. „Ma megszabadultunk két esettől egy Ausztria, egy Franciaország, egy Spanyolország és talán egy Németország kárára” – írta.

Érdekes még Aida Andreassi és Marco Salmoiraghi helyi egészségügyi tisztviselők közötti üzenetváltás a járvány későbbi időszakából. Ebben Andreassi arról számol be, hogy Lombardia vezető azt mondta neki, „nem mondhatja el az igazságot” a valós számokról. „Akkor az olyan lenne, mintha Kínában lennénk” – felelt neki Andreassi, mire a régiós vezető azt mondta, „Kína jobb hely, ott legalább tényleg diktatúra van”.

photo_camera A családok eközben nem is tudtak részt venni hozzátartozóik temetésein. Fotó: PIERO CRUCIATTI/AFP

Az üzeneteket most abban a Bergamoban vizsgálják az ügyészek, amely várost a leginkább érintette a vírus első hulláma 2020 tavaszán. 6000 ember halt meg, amelyből szakértők szerint 4000 esetben megmenthették volna az embereket.