Új biztonsági intézkedéseket vezet be Görögország a tragikus vonatbalesetet követően

külföld
2023 március 09., 13:01

Március első hajnalának tragikus balesete nem történhetett volna meg, ha teljes körű vasúti kommunikációs rendszer működik az országban, nyilatkozta Giorgosz Gerapetritisz, a görög közlekedési miniszter szerdán. A baleset 57 életet és több száz sérülést követelt, amikor egy Athénból Szalonikibe tartó személyvonat és egy tehervonat ugyanazon a vágányon haladva frontálisan összeütközött.

A nemrég posztjára került Gerapetritisz bejelentésében új biztonsági intézkedéseket ígért, amelyekkel fejlesztik a vasúti hálózat biztonsági rendszerét és technológiai állapotát. A politikus bocsánatot kért és kifejezte együttérzését minden görög felé a "példa nélküli nemzeti tragédia" miatt, ami "mindannyiukon nyomott hagyott".

Görögország vasúthálózatát régóta súlyosan rosszul menedzselik, az állami Hellenic Railways évek óta halasztgatott karbantartási munkálatokat, és több milliárd euró értékben el volt adósodva.

A görög vasúti tragédia helyszíne
photo_camera A görög vasúti tragédia helyszíne Fotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

A baleset másnapjától kezdve több tízezren vonultak utcára Athénban és Szalonikiben, hogy megemlékezzenek a baleset áldozatairól, a tömeg vasúti fejlesztéseket követelt a kormánytól, írtuk meg akkor.