Valószínűleg tévedésből rabolták el a hasplasztikára érkező amerikaiakat Mexikóban

külföld
2023 március 09., 07:10

Múlt pénteken egy négyfős amerikai társaság lett emberrablás áldozata Mexikóban, akik eredetileg hasplasztikára érkeztek az országba. Az amerikaiakat négynapnyi keresés után kedden megtalálták a hatóságok: kettejüket élve, a másik két embert holtan. A mexikói kormány egyelőre meglehetősen szűkszavúan nyilatkozik a lehetséges indítékokról, de egyre erősödik az az elmélet, hogy a kartell rossz emberek rabolt el.

A hatóságok azt mondták, hogy a nyomozásnak több és „különböző” iránya is létezik, és ebben a szakaszban egyik eshetőséget sem zárják ki, például azt sem, hogy a hasplasztikára érkező amerikaikról azt gondolták, hogy egy rivális drogbanda tagjai. Ugyanis ezen a területen húzódik az Egyesült Államokba irányuló drogcsempész útvonal, aminek irányításáért állandó harcok folynak a kartelek között. Valószínűleg ebbe hajtott bele az a kisbusz, amiben a négy amerikai ült.

Az amerikaiakat négy napig tartották fogva védett házakban, hogy ne lehessen lenyomozni, hol vannak, miközben az amerikai nagykövetség kiadott egy közleményt, amiben az amerikaiak azonnal szabadon bocsátását követelte. Az valószínűleg a fegyveres drogbandának is azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy az amerikai és a mexikói szövetségi rendfenntartók közös hadműveletének teljes erejét feléjük fogják fordítani, vagyis a váltságdíj követelése itt nem fog működni. Egy elemző szerint az történhetett, hogy inkább leadták a fülest a helyi rendőrségben dolgozó egyik emberüknek, hogy hol van a védett ház, ahol az amerikaiak tartózkodnak. (BBC)