Az ukránok folytatják a harcot Bahmut romjain, hogy lekössék a legjobb orosz egységeket

háború
2023 március 10., 18:12

Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak közölte, hogy Bahmut romjain is folytatják a harcokat, hogy addig is lekössék Oroszország legjobb egységeit, és gyengítsék őket a tavaszra tervezett ukrán ellentámadásig.

Bahmut ukrán védői lövik az oroszokat március 8-án.
photo_camera Fotó: Aris Messinis/AFP

A héten már a NATO főtitkára is azzal számolt, hogy napokon belül eleshet a kelet-ukrajnai város, amit már tavaly augusztus óta ostromolnak az oroszok. Podoljak az olasz La Stampának arról beszélt, hogy az oroszok taktikát váltottak, és összegyűjtötték a kiképzett állományuk nagy részét, a hivatásos hadseregének maradványait és a Wagner magáncég zsoldosait Bahmutnál. A tanácsadó szerint az ukránoknak most két céljuk van az ottani harcok folytatásával:

  • amennyire csak lehet, csökkentsék az oroszok bevethető állománáynak számát;
  • és néhány kulcsfontosságú, fárasztó csatában kötni le őket, hogy átcsoportosíthassák a saját egységeiket a tavaszi offenzívára.

Az oroszok több százezer tartalékossal és zsoldossal ostromolták Bahmutot, mára sikerült elfoglalniuk a város keleti részét, valamint északi és déli külvárosait, de eddig nem tudták körbezárni az ukrán védőket. Azzal számolnak, hogy Bakhmut elfoglalása lyukat ütne az ukrán védelmen, és megindulhatna Donbász ipari régiójának elfoglalása. (Reuters)

2023 március 07., 16:15
Rácz András: Ha Bahmut elesik

Közel járunk ahhoz, hogy az ukrán erők feladják az oroszok által hónapok óta ostromlott várost, ám az agresszor olyan mértékű veszteségeket szenvedett emberben és technikában, ami növelheti a tavaszra tervezett ukrán ellentámadás sikerének esélyét.

link Forrás