Május 14-én lesz a török elnökválasztás, ahol az ellenzéknek hosszú idő után esélye van Erdoğan ellen

Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy május 14-én tartják az idei elnök- és parlamenti választást. Az erről szóló döntést szombaton a hivatalos közlönyben is közzéteszik.

Erdoğan elmondta, hogy a választási időszak a február 6-i földrengések okozta gazdasági és társadalmi károk jóvátételére összpontosít majd. A kampányban pedig megtiltják a zene használatát.

A választáson közösen indul majd a török ellenzék hat pártja, akik a legnagyobb ellenzéki párt, a balközép Köztársasági Néppárt elnökét, Kemal Kılıçdaroğlut indítják elnökjelöltként.

Az ellenzék elnökjelöltje, Kemal Kılıçdaroğlu
photo_camera Az ellenzék elnökjelöltje, Kemal Kılıçdaroğlu Fotó: EVRIM AYDIN/Anadolu Agency via AFP

A 74 éves politikust a külső hasonlóság miatt a török Gandhiként is szokták emlegetni, kampányát a konzultációra és a konszenzusra építi. Célja, hogy az Erdoğan-féle elnöki túlhatalommal szemben visszatérjen a valódi parlamentáris rendszerhez.

A közvéleménykutatások alapján az ellenzéknek reális esélye lehet leváltani Erdoğant, aki két évtizede vezeti Törökországot, és utolsó ciklusára készül. A 69 éves elnök 2014 óta van hivatalban, 2003 és 2014 között pedig az ország miniszterelnöke volt.

(via MTI)