Zsebből hitelezett százezreket az Open AI vezére a becsődölt SVB ügyfeleinek

külföld
2023 március 12., 08:49
Rendőrök az SVB főhadiszállásán március 10-én, a kaliforniai Santa Clarában.
photo_camera Rendőrök az SVB főhadiszállásán március 10-én, a kaliforniai Santa Clarában. Fotó: NOAH BERGER/AFP

Több mint háromezerötszáz vezérigazgató (CEO) kért segítséget levélben Janet Yellentől, az USA pénzügyminiszterétől, hogy a kincstár álljon helyt a csődbe ment Silicon Valley Banknál elhelyezett betétekért, különben a bank ügyfelei – jellemzően kisebb informatikai vállalkozások, startupok illetve az ezeket finanszírozó kockázati cégek, alapok – is csődbe mennek. A levélírók szerint több mint százezer munkahely, a techóriások kivételével szinte az egész szilícium-völgyi innovációs szektor lehet veszélyben. A becsődölt bank ügyfelei nem tudják fizetni a számláikat, alkalmazottaik nem kapnak fizetést, ha napokon belül nem kapnak segítséget.

Sam Altman, az egyik legsikeresebb startup, a ChatGPT-t fejlesztő Open AI vezére és tulajdonosa (a Microsoft idén már tízmilliárd dollárt tolt a cégbe) személyesen, zsebből segített ki több vállalkozást – írja a Reuters. Az egyik kisebb MI-fejlesztő cég, a Rad AI vezetője, Doktor Gurson azt nyilatkozta, hogy szombaton, miután minden más próbálkozása kudarcba fulladt, hogy több százezer dolláros nagyságrendű gyorskölcsönt szerezzen, emailben fordult Altmanhoz, aki órákon belül küldte a pénzt. Az Open AI vezérigazgatója állítólag több mint egymillió dollárt osztott ki néhány email és telefon után, hozomra.

Gerry Tan, az egyik legnagyobb startup-finanszorozó program, a Y Combinator elnöke (ezt a pozíciót 2014 és 2019 között egyébként éppen Sam Altman töltötte be) „extinction level eventnek” (magyarul kábé: kihalási esemény) minősítette a helyzetet.

link Forrás

A Silicon Valley Bankot pénteken zárták be Kalifornia állam pénzügyi hatóságai, miután megállapították, hogy működési költségeit már a betétesek pénzéből fedezi. Az elsősorban szílícium-völgyi cégek hitelezésével foglalkozó bank vezetése rosszul reagált a finanszírozási környezet megváltozására, a magas inflációra, és hatalmas pénzt csaknem kétmilliárd dollárt veszített amerikai államkötvényeken (a FED kamatemelései miatt esett a kötvények árfolyama), és az utóbbi hónapok rohamosan romló pénzügyi feltételei között a hitelezett technológiai vállalkozások közül is egyre több lett fizetésképtelen.

Az 1983-ban alapított SVB eszközállományát tavaly év végén 209 milliárd dollárra értékelték, ezzel az USA 16. legnagyobb bankja volt. Az biztos, hogy ez a legnagyobb bankcsőd az államokban a 2008-as nagy válság és csődhullám óta. Az SVB-nél elhelyezett 175 milliárd dolláros betétállomány 89 százaléka nem esik betétbiztosítás hatálya alá a csődeljárást lefolytató Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) közlése szerint.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója az Egyesült Államok elnökének beavatkozását kérte az USA gazdasága szempontjából kulcsfontosságú „innovációs ökoszisztéma” megmentéséhez.