A legaranyosabb inváziós emlőst lőtte le egy jászsági vadász

ÁLLAT
2023 március 13., 07:28

Sűrű sisnyásban tartott hajtást apróvadra a nevében felfegyverzett, de kapitalisták helyett állatokat gyilkolászó kommunista általános iskolásokat felidéző Alattyáni Úttörrő Vadásztársaság. De a jókor jó helyen - vagyis a vadak szempontjából rosszkor rossz helyen - álló Túróczi István elé nem róka vagy fácán ugrott ki a sűrűből, hanem egy ismeretlen, a Jászságban még sohasem látott, aranyos, szőrös emlős.

photo_camera Fotó: Készítette: I, Pkuczynski

Túróczi István az igen ritkán látható nyestkutyát azonnal lelőtte.

Ezen a ponton átadjuk a szót az Agrojager Newsnak:

“A nem őshonos ragadozó a vadász felé tartott, aki a megfelelő pillanatban lövést tett a szőrmésragadozóra. A vad azonnal tűzben rogyott, amit István vizslája azonnal a gazdájához vitt. A hajtás végén mindenki nagyon meglepődött, mivel ilyen ragadozót csak fényképről ismertek a hajtásban résztvevő vadászok.”A nyestkutya a látványos hasonlóság ellenére nem rokona a mosómedvének, hanem - talán meglepő módon - tényleg kutyaféle. Eredeti élőhelye Szibéria és a Távol-Kelet, ideértve Japánt, ahol tanukinak hívják és úgy tartják, hogy át tud változni bármivé.

A tanukik alakváltós szabadságharcáról pompás japán animációs film készült Pom Poko- A tanukik birodalma címmel:

link Forrás

A nyestkutya természetes módon, mármint kelet felől nyugatra vándorolva ért el Magyarországra a hatvanas évek elején, de Európában korábban tenyészetekből kiszökve is terjedt, míg az Unió 97-ben meg nem tiltotta a tenyésztését és kereskedelmét. Igen nehéz megpillantani, mert egyrészt kevés van belőle, másrészt éjszakai életmódot él.

A nyestkutya valójában igen kis létszámban van jelen Magyarországon, a 2021/22-es vadászati évben az egész országban 6 példányt lőttek például le, miközben még mosónedvéből is 19-et. A saját zsákmányállataikat féltő vadászok ugyanebben az időszakban 88 ezer 696 rókát, 12620 aranysakált, és 17353 borzot pusztítottak el. Bár a "kártételét" a vadászok el szokták túlozni, a nyestkutya a valóságban nem az a vérmes fészekkifosztó, aminek néha beállítják, például azért, mert nem tud fára mászni, így eleve csak a földre rakott fészkekhez fér hozzá.

(via 24.hu)