Közleményben forszírozza az MNB, hogy váljon magyarországi leánybankká a Revolut

gazdaság
március 13., 08:46

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét – áll az MNB közleményében. A jegybank azt írja, a Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat, és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre.

Az MNB kiemeli, az elmúlt napokban megjelent nagy-britanniai és hazai sajtóhírek szerint a Revolut Ltd. könyvvizsgálója jelezte: fennáll a kockázat, hogy a brit társaság 2021. évi bevételi kimutatásában lényegi tévedések szerepelnek. Az auditor nem tudott az elvárt szintű megbízhatósággal meggyőződni a brit társaság tárgyévi bevételének háromnegyedéről (477 millió fontnyi, részben kriptovaluta alapú tétel), s azok akár el is térhetnek a valóságtól. A társaság könyveiben szereplő adatok könyvvizsgálói jóváhagyásának hiánya jelentős kockázati elemnek minősül bármilyen gazdasági társaság esetében, de különösen egy multinacionális pénzügyi intézménynél.

A hazai ügyfeleknek elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó litván Revolut Bank UAB (Revolut Bank), amely a Revolut Ltd. leányvállalata, jelenleg határon átnyúló intézményként, nem itthoni banki engedély birtokában tevékenykedik hazánkban. Mint arra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban többször is felhívta a figyelmet, a magyarországi ügyfelek érdekeit az szolgálná, ha a Revolut Bank leánybankként működne, s tevékenységét magyarországi székhellyel, a vállalt kockázatoknak megfelelő tőkeerővel, az MNB felügyelete alatt végezné.

A Revolut Bank európai uniós székhely szerinti hatósága, a litván felügyelet korábban arról tájékoztatta az MNB-t – írja az MNB –, hogy a bank fióktelepet (azaz nem leánybankot) kíván létesíteni Magyarországon. A fióktelep tevékenységét még nem kezdte meg. Ennek kockázatait a jegybank már szintén jelezte az ügyfeleknek.

photo_camera Fotó: MONIKA SKOLIMOWSKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A Revolut Bank prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét az uniós jogszabályok szerint alapvetően a bank székhelye szerinti felügyeleti hatóság látja el. Az MNB-t a fogyasztóvédelem terén „fogadó országbeli” felügyeletként csak korlátozott jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhet lépést. A betétesek védelmét is a litván (és nem a magyar) betétbiztosítási rendszer garantálja. Elszámolási vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett hazai fogyasztók szintén Litvániában kereshetnek jogorvoslatot.

„Az MNB támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de kizárólag akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát.”

Az MNB folyamatos felügyeléssel, éves ütemterve alapján megszabott, illetve egyéb vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hazai hitelintézetek megbízható működését. A jegybank úgy érzi, „ez a fajta felügyelet a hazai ügyfelek védelme érdekében a Revolut Bank számára is előnyös lenne”.