Nicaragua felfüggesztheti diplomáciai kapcsolatait a Vatikánnal, miután Ferenc pápa lediktatúrázta az országot

külföld
2023 március 13., 08:17

Nicaragua fontolgatja diplomáciai kapcsolatai felfüggesztését a Vatikánnal, miután Ferenc pápa „durva diktatúrának" nevezte egy pénteki interjúban a közép-amerikai ország kormányát, írja a France24. Ferenc pápa interjújában Daniel Ortegát, Nicaragua elnökét kiegyensúlyozatlanként írta le.

Az argentin Infobae lapban megjelent interjú napokkal azután született, hogy a közép-amerikai ország jogsértésekre hivatkozva megszüntette két, a római katolikus egyházhoz kötődő, az ország több városában campusokkal rendelkező egyetem jogi státuszát.

A nicaraguai Egyetemek Nemzeti Tanácsa felszólította az intézményeket a diákjaikkal, professzoraikkal és tanterveikkel kapcsolatos összes információ átadására. Az intézkedés szerint a két egyetem több ezer diákját a tanács által elfogadott intézmények veszik át, a tulajdonaik pedig az államhoz kerülnek.

Ez csak a legutóbbi fejezet az Ortega kormánya és a Katolikus Egyház közti konfliktusban. Nemrég Rolando Alvarez püspököt, a kormány ismert kritikusát 26 év börtönre ítélték februárban.

Az interjú egy pontján Ferenc pápa a nicaraguai helyzetet az 1930-as évek náci Németországához és a kommunizmus felemelkedéséhez hasonlította.