Az oroszok szerint nincs veszélyben a fekete-tengeri gabonafolyosó

külföld
2023 március 14., 05:40

Várhatóan automatikusan meghosszabbodik a március 18-án lejáró fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény.

Az egyezmény, amit először júliusban kötöttek meg, egy védett tengeri tranzitfolyosót biztosít, célja pedig a globális élelmiszerhiány enyhítése azáltal, hogy lehetővé teszi az exporttevékenységet a gabonafélék és olajos magvak egyik fő termelőjének számító Ukrajna három kikötőjéből.

Az orosz állami TASZSZ hírügynökséget idéző Reuters szerint eddig egyik fél sem jelezte az esetleges visszalépést.

A Glory nevű hajó elhagyja a kikötőt Odeszában.
photo_camera A Glory nevű hajó elhagyja az odesszai kikötőt augusztusban Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Az oroszok hétfőn hivatalosan is jelezték a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását, de a jelenlegi 120 nap helyett 60 napos hosszabbítást javasoltak. Az ukránok korábban azt mondták, hogy ez a szerződés megsértése lenne, a hosszabbításnak ugyanis legalább 120 naposnak kell lennie.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője a tárgyalások után New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy a világszervezet mindent megtesz a megállapodás fenntartása érdekében. Kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, az Egyesült Királysággal és más országokkal is, hogy lehetővé tegyék az orosz agrártermékek exportját, "de sok, ehhez szükséges dolog az ENSZ döntéshozatali hatáskörén kívül esik". (MTI, Reuters)