Még mindig dühös az az iraki, aki 2008-ban Bush elnökhöz vágta a cipőjét

külföld
2023 március 14., 06:41

Az iraki megszállás ötödik évfordulóján, 2008-ban látogatott Bagdadba szinte soha nem látott biztonsági intézkedések közepette George W. Bush akkori amerikai elnök. Az iraki miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóját egy nem mindennapi incidens zavarta meg.

Muntazer al-Zaidi iraki újságíró hozzávágta mindkét cipőjét Bush elnökhöz, akinek kétszer is el kellett hajolnia. Al-Zaidi közben azt kiáltotta: „Ez egy búcsúcsók az iraki néptől, te kutya!”

link Forrás

A Reuters most megkereste a férfit, aki az eset után hat hónapot ült börtönben. Szabadulása után Libanonba távozott, majd visszatért, hogy 2018-ban induljon az iraki parlamenti választáson, korrupcióellenes kampányával végül nem jutott be a parlamentbe.

Soha nem bánta meg, hogy a cipőjét Bush elnök felé hajította. Úgy gondolja, ezzel bizonyította, hogy egy egyszerű ember is képes nemet mondani az arroganciára és a zsarnokságra.

Muntazer al-Zaidi a 2018-as választási kampányban
photo_camera Muntazer al-Zaidi a 2018-as választási kampányban Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Az iraki helyzetet illetően még mindig dühös. Azok az emberek uralkodnak szerinte, akik az amerikai megszállókkal érkeztek húsz évvel ezelőtt, Szaddám Huszein rezsimjének megdöntése után.

Az Irak elleni invázió azután indult meg, hogy az amerikai hírszerzés tévesen azt jelentette: Bagdad tömegpusztító fegyvereket halmozott fel.