Mégsem épül börtön Békésen, Hevesen, Komádiban és Komlón

belföld
2023 március 14., 17:09

A korábban bejelentett tervekkel ellentétben Békésen, Hevesen, Komádiban és Komlón nem épül börtön - tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kedden az MTI-t. A BVOP nem indokolta meg, hogy miért nem épülnek meg a börtönök, és azt sem közölték, hogy csak elhalasztották-e a beruházást, vagy teljesen törölték az erre vonatkozó terveket.

A kiskunhalasi börtön az átadás napján, 2019. február 22-én
photo_camera A kiskunhalasi börtön az átadás napján, 2019. február 22-én Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Az MTI megkeresésére küldött közleményben azt írták, az érintett önkormányzatokat levélben értesítették az építkezések meghiúsulásáról, „támogatva egyúttal, hogy a területek visszakerüljenek az önkormányzatok tulajdonába”. Az erre vonatkozó háromoldalú szerződéseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. mint a magyar állam tulajdonosi jogait képviselő társaság készíti elő. A szerződések aláírására a zrt. igazgatósági döntése után kerül sor.

Békésen ötszáz ember elhelyezésére szolgáló börtön épült volna az eredeti tervek szerint. A békési önkormányzat 2019. április 11-én kötött szerződést az MNV Zrt.-vel és a BVOP-val. Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP), Békés polgármestere elmondta: a város egy nyolchektáros, közművekkel ellátott ipari területet kap vissza, ahová aszfaltos út vezet.