Már legalább 200 halottja van a Freddy ciklonnak Kelet-Afrikában

katasztrófa
2023 március 15., 08:29

Már körülbelül 200 halálos áldozata van a Freddy névre keresztelt ciklonnak, ami Malawiban és Mozambikban csapott le, de a mentőegységek arra figyelmeztetnek, hogy ennél jóval több áldozatról lehet szó.

A ciklon hétvégén sújtotta Kelet-Afrikát, ami súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a térségben. A malawi kormány közlése szerint legalább 190 ember meghalt, 584-en megsérültek és 37-en eltűntek, míg a szomszédos Mozambik hatóságai 20 halálos áldozatról és 24 sebesültről számoltak be.

photo_camera Fotó: JACK MCBRAMS/AFP

Malawiban csaknem 59 000 embert érintett a vihar, és több mint 19 000 embernek kellett elhagynia az otthonát, akik közül még most is sokan templomokban és iskolákban laknak. A ciklon még mindig nem hagyta el a térséget, ezért az eső nehezíti a mentést, várhatóan szerda estére lesz jobb a helyzet.

photo_camera Fotó: AMOS GUMULIRA/AFP

A Freddy február 6-án vált viharrá, amely február 21-én ért partot Madagaszkáron, és végigsöpört a szigeten, mielőtt február 24-én elérte Mozambikot. Ezután a ciklon ismét visszatért az Indiai-óceán fölé, ahol a meleg idő miatt újabb energiát gyűjthetett, és így érkezett meg a hétvégén ismét Kelet-Afrika partjaihoz mintegy 200 kilométer/órás széllökésekkel. (Guardian)