Tizenkilenc gyerek halt bele idén az adenovírus okozta megbetegedésbe Indiában

külföld
2023 március 15., 10:07

Idén tizenkilenc gyermek halt meg akut légúti fertőzésben az indiai Nyugat-Bengáliában, és több ezren vannak kórházban az adenovírus-járvány miatt.

Az államban január elseje óta 12 ezer megbetegedést tartanak számon, és több mint 3000 gyerek került kórházba súlyos, influenzaszerű tünetekkel. Az Egészségügyi Orvosok Egyesülete arra figyelmeztet, hogy a halálozások és megbetegedések száma valószínűleg jóval meghaladja a hivatalos statisztikákat. A helyi média jelentései szerint több mint 100 gyermek halt meg. Néhány beszámoló szerint a kórházak osztályai megteltek, és van olyan kórház, ahol két gyerek fekszik egy ágyban.

Az adenovírus légúti, szem- és gyomorfertőzést okozhat, de ilyen súlyos tüneteket eddig egyetlen adenovírus sem produkált. Egészségügyi tisztviselők szerint két mutált adenovírustörzs felelős a betegség súlyosságáért.

Az önkormányzatok segélyvonalakat hoztak létre, amelyekre a szülők telefonálhatnak, az egészségügyi dolgozóknak pedig megtiltották, hogy szabadságot vegyenek ki az indiai államban. (Guardian)