Álhírterjesztésért ítélték el az orosz katonát, aki korábban nyilvánosan bevallotta, hogy civilt ölt Ukrajnában

külföld
2023 március 16., 17:58

Egy orosz katonai bíróság a hadsereggel kapcsolatos "álhírek terjesztéséért" ítélte öt és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre Danil Frolkint, aki egy interjúban beszélt arról, hogy fejbe lőtt egy fegyvertelen civilt Ukrajnában, írja a Guardian.

"Azt mondtam neki, »térdelj le«. Majd egyszerűen homlokon lőttem. Megöltem egy embert." - mondta Frolkin a független IStories portálnak a tavaly augusztusi interjúban. Ekkor bevallotta, hogy többször is lőtt civilekre, gyakran ki is fosztotta őket, például elvette a telefonjukat. A gyilkosságot Andrijivkában, egy Kijev melletti faluban követte el az orosz megszállás kezdete után nem sokkal.

Jelenlegi tudásunk szerint Frolkin az orosz-ukrán háború kezdete óta az első orosz katona, akit elítéltek, miután bevallotta, hogy civilt gyilkolt Ukrajnában. Az ítéletnek sokak szerint az is célja lehet, hogy eltántorítsa az Ukrajnában szolgáló orosz katonákat attól, hogy hasonló vallomásokat tegyenek a továbbiakban.

Oroszország minden adandó alkalommal tagadja, hogy emberi jogokat sértene inváziója során, habár újságírók és emberjogi szervezetek folyamatosan újabb és újabb ilyen esetekről számolnak be.