Orbán megköszönte a türk államok vezetőinek, hogy a háborús pszichózisban szenvedő Európával szemben a béke hangját erősítik

külföld
2023 március 16., 15:24

A béke hangjának fel kell vennie a versenyt a háború hangjának erejével, jelentette ki a Türk Államok Szervezetének ankarai csúcstalálkozóján mondott beszédében Orbán Viktor.

A kormányfő szerint Európa napról napra sodródik bele a háborúba, mert a kontinens „háborús pszichózisban szenved". Ezzel szemben a türk államok a béke hangját erősítik.

Orbán külön köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török elnöknek is, aki szerinte eddig sikeresen tudott közvetíteni a harcoló felek között, bár azt nem fejtette ki, hogy ez a siker miben mutatkozott meg. Orbán azért megkérte az államfőt, hogy erőfeszítéseit folytassa a jövőben is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Ankarában 2023 március 16-án
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Ankarában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A miniszterelnök elmondta, hogy szerinte „egész Európa hatalmi viszonyainak újraszerkesztése" zajlik jelenleg, és ez kihat majd a türk világra is. Emellett arról is beszélt, hogy a világgazdaság blokkosodása következhet, ami viszont ellentétes a magyar érdekkel. Ezért Magyarország készen áll rá, hogy a türk államokkal fennálló gazdasági, kereskedelmi és energetikai összeköttetéseit új dimenzióba helyezze.

Orbán ezen kívül arról is beszélt, hogy a török-magyar barátság hosszú, mély gyökerekkel rendelkezik. Szerinte ezt jól bizonyítja, hogy az 1848-as szabadságharc után a törökök számos tudóst és katonatisztet befogadtak. (via MTI)