Lefokozták a zászlóaljparancsnokot, aki az ukrán hadsereg súlyos veszteségeiről nyilatkozott az amerikai sajtónak

háború
2023 március 17., 12:27

Komoly következményekkel járt Anatolij „Kupol”, az ukrán fegyveres erők 46-os deszantos dandárjának zászlóaljparancsnoka számára a Meduza cikke szerint, hogy a napokban interjút adott a Washington Postnak. Az amerikai lap arról közölt riportot március 13-án, hogy az orosz–ukrán háború egy éve alatt az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvedtek, emiatt az első vonalakban tapasztalatlan újoncokat vetnek be, és mindez kétségessé teszi, hogy a tavaszra tervezett ellentámadás sikeréhez lesz-e elegendő erejük és képességük.

A lap újságírói több ukrán katonával beszéltek, egyikük volt a „Kupol” fedőnevű deszantos parancsnok – a polgári nevét nem közölték –, ő fogalmazott a leginkább kritikusan. Elmondta, az általa irányított zászlóalj Doneck megyében harcolt korábban, a később elveszített Szoledart védte, akkor vonultak vissza, amikor az oroszok lényegében körülvették a várost. A zászlóaljparancsnok tanúja volt annak, hogy ukrán katonák százai hagyják el a pozícióikat, miután a Wagner csoport zsoldosai támadásba lendülnek. „Kupol” szerint ennek az volt az oka, hogy a súlyos veszteségek miatt nagyon sok rosszul felkészített újoncot küldtek harcolni.

photo_camera Ukrán katona a Bahmuthoz közeli Csasziv Jarban 2023. március 16-án Fotó: MUHAMMED ENES YILDIRIM/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán tiszt azt állította, zászlóaljának 500 katonája közül a háború első évében 100-an elestek, további 400-an megsebesültek, így az állomány gyakorlatilag kicserélődött. „Kapok 100 új katonát, és arra sincs időm, hogy felkészítsem őket. Azt mondják, vidd őket harcolni. De hát a harcban az újoncok eldobnak mindent, és futnak, amerre látnak. Lőni sem akarnak. Kérdezem, miért, azt mondja, fél a lövések hangjától. Olyan is volt, aki egy gránátot sem tudott elhajítani” – magyarázta „Kupol”, majd arról is beszélt, hogy lőszerből sem volt elegendő az első vonalakban.

A hivatalos-ellenőrzött háborús kommunikáció tartalmával élesen szembemenő nyilatkozat pillanatok alatt körbeszaladt az ukrán sajtóban és a nyilvánosságban, és a katonai vezetést sem hagyta hidegen. „Kupol” lefokozásának hírét elsőként az Ukrajinszka Pravda tette közzé, majd megerősítette az információt Isabelle Khurshudyan, a Washinton Post ukrajnai irodájának vezető szerkesztője is. Khurshudyan közölte, az interjú közzététele előtt beszélt arról „Kupollal”, hogy állításainak következményei lehetnek a karrierjére nézve. A kockázatokkal a tiszt maga is tisztában volt, de úgy döntött, vállalja a szavait.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.