Az amerikai kormány sürgeti Magyarországot, hogy "késlekedés nélkül" szavazza meg a svéd és finn NATO-csatlakozást

POLITIKA
2023 március 18., 06:35

Az Egyesült Államok üdvözli Törökország előrelépését a finn NATO-csatlakozás ratifikációjában, és sürgeti Magyarországot a finn és a svéd NATO-csatlakozás folyamatának haladéktalan lezárására - közölte Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai törvényhozás elé terjeszti a finn csatlakozási jegyzőkönyvet, és egyúttal "bátorítja" Ankarát, hogy Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét is gyorsan hagyja jóvá. A Fehér Ház közleménye ezt az előrelépést üdvözölte.

Jake Sullivan
photo_camera Jake Sullivan Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

Eddig a pontig lényegében már Magyarország is eljutott, Orbán Viktor a Fidesz frakció február végén Balatonfüreden tartott kihelyezett ülésén arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a finn és svéd csatlakozást. A hivatalos fideszes kommunikáció szerint ebből "komoly vita" alakult ki a képviselők között, a kormánypárt pedig azóta is azt játssza, hogy csak duzzogva hajlandó elfogadni a miniszterelnök kérését, mert svéd és finn politikusok csúnya dolgokat mondtak a Fideszről, kormányáról és a magyar demokrácia helyzetéről.

A Fidesz delegációja azóta járt Finnországban és Svédországban is, hogy helyi képviselőkkel tárgyaljanak, az ő beszámolóik alapján viszont a magyar politikusok nem kötik semmilyen elváráshoz a csatlakozás megszavazását. Ennek ellenére a Fidesz valamiért húzza az ügyet, Kocsis Máté frakcióvezető pénteken azt jelentette be hogy a parlament egyelőre csak Finnország csatlakozásáról szavaz március 27-én. Sullivan közleménye szerint az Egyesült Államok sürgeti Magyarországot, hogy Finnország és Svédország esetében is "késlekedés nélkül" zárja le a ratifikációs folyamatot.Sullivan szerint Svédország és Finnország egyaránt erős partner, osztja a NATO értékeit, erősíteni fogja a katonai szövetséget, valamint hozzájárul Európa biztonságához. Ezért az Egyesült Államok meggyőződése, hogy mindkét országnak mielőbb a NATO tagjává kell válnia - írta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. (MTI)