Egyes emlősöknél a gázolás lett a leggyakoribb halálozási ok

ÁLLAT
2023 március 19., 13:28

Egy új vizsgálat szerint a közúti gázolás hatása „sokkal megdöbbentőbb”, mint ahogy azt korábban gondolták. A 150 vizsgált állatpopuláció közel egyharmadánál ez volt a leggyakoribb halálozási ok. Vagyis a vizsgált állatfajok 28 százaléka előbb hal meg egy autó vagy teherautó miatt, mint betegség, egy vadász vagy egy ragadozó miatt.

A Biological Reviews című folyóiratban nemrég közzétett kutatás eredménye szerint egyes emlőspopulációk emiatt elérhetik a „fordulópontot”, vagyis azt a küszöbértéket, amelynek átlépése „visszafordíthatatlan”.

Azt írják, hogy a gázolások „közvetlenül és közvetve is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az elhullási arányok meghaladják a szaporodási arányokat, ami a populációkat sebezhetővé teszi”.

Példának hozták fel az Egyesült Királyságban tapasztalt görény- és sünpusztulásokat. Előbbinek 29, utóbbinak 25 százaléka gázolás miatt következett be. Ehhez hozzátették, hogy a sérült vagy beteg állatok rehabilitációjára fordított időt, pénzt és erőfeszítést a gázolások gyakorlatilag „semmissé teszik”.

A gázolások leginkább a tasmán ördögöket, a virginiai oposszumokat, a Kaliforniában őshonos San Clemente-szigeti rókákat, az afrikai vadkutyákat és az Észak-Amerikában őshonos mókusokat érintik. A kutatók szerint egyes állatpopulációkban a halálozások akár 80 százalékát autók okozzák. Ilyen például az ibériai hiúz.

A tanulmány szerint Brazíliában a veszélyeztetett sörényes hangyász-populációk növekedési üteme a felére csökkent a gázolások miatt, és ha ez így folytatódik, a populációk valószínűleg tíz éven belül kihalnak. (Bloomberg)