Több kínai meghalt a Közép-afrikai Köztársaságban, egy aranybánya elleni rohamban

külföld
március 19., 17:48

Felkelők rohamoztak meg vasárnap egy kínai üzemeltetésű aranybányát a Közép-afrikai Köztársaságban, kilenc kínai állampolgár meghalt, ketten pedig megsebesültek.

A támadást napokkal azután követték el, hogy fegyveresek három kínai állampolgárt hurcoltak el az ország Kamerunnal közös határa közelében. A történtek után Faustin Archange Touadéra elnök Kínába utazott a befektetők megnyugtatására.

A néhány napja megnyitott Chimbolo aranybányát a kora reggeli órákban érte támadás. Az MTI szemléje szerint a fegyveresek gyorsan lefegyverezték az őröket és tüzet nyitottak.

Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadást, de sokan a Hazafiak Szövetsége a Változásért nevű, a térségben működő lázadószervezetet gyanúsítják, ami Francois Bozizé elnökkel áll szövetségben.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2012 végén az ország északkeleti, muszlim többségű térségéből származó Séléka milíciaszövetség tagjai elfoglalták Banguit, és megbuktatták a keresztény Francois Bozizé elnököt, polgárháborút robbantva ki az országban. A Séléka ellen anti-Balaka néven keresztény milíciaszövetség alakult, ami azonban a Sélékához hasonlóan később több fegyveres csoportosulásra töredezett.

A 2019-ben aláírt békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének nagy részét továbbra is milíciák uralják, hátráltatva az ásványkincsek kitermelését. 2020-ban két kínai vesztette életét, amikor helyi lakosok fellázadtak egy kínai üzemeltetésű bánya ellen Sosso Nakombóban. 2018-ban pedig három kínait öltek meg feldühödött lakosok, amiért egy helyi vezető életét vesztette egy hajóbalesetben, amikor kínai vájárokat kísért egy bányához. A biztonsági kihívások ellenére az országban több kínai vállalat is működik. (MTI)