Avdijivka lehet a háború második Bahmutja

külföld
2023 március 20., 20:37

Az ukrán hadvezetés szerint Avdijivka hamarosan második Bahmuttá válhat. A békeidőben 30 ezres lakossággal rendelkező kelet-ukrajnai kisvárost napok óta próbálja bekeríteni az orosz hadsereg, egyelőre sikertelenül.

A brit hírszerzés szerint az orosz erők apró eredményeket értek csak el a kisvárosnál, ugyanakkor az avdijivkai kokszgyár kulcsfontosságú védállásnak bizonyulhat a harcok előrehaladtával.

Egy férfi Avdijivka romjai között, 2023. márciusában
photo_camera Egy férfi Avdijivka romjai között Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az ukrán hadsereg egyik szóvivője szerint a kisváros ellen folytatott hadműveletek hasonlítanak a Bahmutnál folyó harcokhoz, ugyanakkor a két település közötti fontos különbség, hogy Avdijivka már évek óta a frontvonalban van. Az ukrán katonák már 2014-es kelet-ukrajnai harcok kitörése óta jelen vannak a területen.

A kelet-ukrajnai Bahmutot több mint nyolc hónapja ostromolják az orosz csapatok, melyek március elejére majdnem teljesen körbezárták a települést. Az utánpótlási útvonalakat egy kivételével elvágták, a várost szó szerint romhalmazzá lőtték, így reális közelségbe került, hogy az ukrán haderő feladja a védelmét. Oldalunkra Rácz András írt cikket arról, hogy mi várható, ha elesik Bahmut.

link Forrás

(via Reuters)