Nem árulja el a mentőszolgálat, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést

Egészségügy
2023 március 20., 09:11

Hiába kérdeztük csütörtökön az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ), hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést Győr-Moson-Sopron, Szabolcs és Borsod megyében, mostanáig nem válaszoltak.

Másnap kerestük a Belügyminisztériumot is, ahonnan azt írták, továbbítják a kérdést az OMSZ-nak. A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nincsenek erről pontos adatai.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A MOK február eleji küldöttgyűlésén döntöttek arról, hogy a háziorvosok ne írják alá új szerződéseiket. Ezzel tiltakoztak a kormány bizonyos intézkedéseivel szemben, amik a háziorvosi praxisok finanszírozásáról és az orvosok értékelési szempontjairól szólnak. Ezenkívül azonnali ápolói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi koncepciót akarnak, amiről valóban egyeztetnek velük.

A nyomásgyakorlás sikeres volt, Győr-Moson-Sopron megyében például rezidenseket kellett beállítani a tiltakozó háziorvosok helyett. Válaszul a kormány két nap alatt átnyomott egy törvényt az Országgyűlésen, ami megszüntette az orvosok kötelező kamarai tagságát.

A kormány arra hivatkozik, hogy a MOK fenyegette az aláíró háziorvosokat, de Gulyás Gergely miniszter bajban volt, amikor konkrét bizonyítékot kellett volna hoznia erre.

A kamara elnöksége egyetlen háziorvos ellen tett panaszt, aki megyei kollegiális vezetőként - vagyis az állam képviselőjeként - „fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására”. Vagyis a MOK szerint nem a részükről, hanem a másik oldalról fordult elő fenyegetés, és hitelrontás miatt be is fogják perelik a Belügyminisztériumot.

A kamara lehetőségeiről az elnökség egyik tagjával, Svéd Tamással beszélgettünk, majd podcastot is készítettünk a témáról.