Nem találta látható nyomát az Integritási Hatóság működésének a Népszava

belföld
2023 március 20., 09:16

"Bár november közepe óta létezik, a valóságban nem sok jele van annak, hogy immáron négy hónapja működik" - írja hétfőn megjelent cikkében a Népszava a korrupcióellenes Integritási Hatóságról (IH), amit az EU nyomására volt kénytelen felállítani a magyar kormány. A lap az IH alapítása óta számtalan kérdést tett fel újra és újra, ez idáig hiába. Így például azt se sikerült megtudniuk, hogy alapítása óta a hatóság élt-e törvényben biztosított jogával, és indított-e bármilyen vizsgálati eljárást, kezdeményezte-e más szerv eljárását, vagy indított-e mulasztási pert a bíróságon.

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án, vasárnap jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy beterjesztik az Integritási Hatóság felállításáról szóló törvényjavaslatot. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az Integritási Hatóság elnöke, Bíró Ferenc decemberben az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy Farkas Flórián korrupciós ügyében "meg fogják keresni az ügyészséget, és ha betekintést nyertek az iratokba, akkor tudnak továbblépni". De hogy valóban megkeresték-e az ügyészséget, nyertek-e betekintést, pláne továbbléptek-e, azt azóta se tudjuk. Pedig Farkas, illetve a Híd a munka világába program ügyében korábban még az illetékes, időközben megszűnt Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte, hogy súlyos visszaélések történtek, és fel is mondták az uniós támogatási szerződést.