Szaúd-Arábiában kiszabadult a börtönből egy Twitter-üzenetek miatt elítélt amerikai-szaúdi férfi

külföld
2023 március 21., 05:53

A szaúdi hatóságok kiengedték kedden a börtönből azt a szaúdi-amerikai kettős állampolgárt, akit rendszerkritikus Twitter-üzenetei miatt ítéltek el.

Családja szerint a 72 éves Saad Ibrahim Almadi ellen, aki jelenleg Rijádban tartózkodik, továbbra is utazási tilalom van érvényben. Almadi fia, Ibrahim a Reutersnek megerősítette, hogy apja ellen minden vádat ejtettek, most az utazási tilalom feloldásáért küzdenek.

Almadi még az Egyesült Államokban volt, amikor a szaúdi rezsimet bíráló posztokat írt Twitterre. 2021 novemberében vették őrizetbe, amikor két hétre Szaúd-Arábiába utazott, és tavaly októberben ítélték el terrorizmus finanszírozásának, valamint zavargás szításának vádjával. A bíróság először 16 év börtönbüntetést szabott ki rá, majd az ítéletet a fellebbviteli bíróság 19 évre módosította.

Fia korábban a sajtónak azt mondta, hogy apját az őrizet során meg is kínozták.

Almadi ügyében Joe Biden amerikai elnök is felszólalt tavaly júliusi szaúd-arábiai látogatása során, szaúdi emberi jogi aktivisták szerint pedig a férfi kiszabadulása Washington Rijádra gyakorolt nyomásának a következménye.

Szaúd-Arábiában nem először ítéltek el valakit a közösségi médiában közzétett bejegyzései miatt. Korábban két szaúdi nőt ítéltek 45, valamint 35 év börtönbüntetésre, ők a vád szerint „arra használták az internetet, hogy megzavarják a társadalmat”. (MTI)