Megvenné és helyrehozná Szálasi özvegyének neonáci emlékhellyé alakított sírját a Főváros

Budapest
2023 március 22., 19:42

Jövő héten tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés azt a jogszabály-tervezetet, ami lehetővé tenné, hogy letakarják Szálasi özvegyének neonáci emlékhellyé alakított sírhelyét. Ha a készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre hajazó szimbólumot a sírkőről, a főváros maga váltja meg a sírhelyet és gondoskodik a visszaállításról, mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az Énbudapestem.hu-nak.

Egy hónappal ezelőtt írta meg a Mérce, hogy Szálasi Ferenc-emlékhellyé alakították a háborús bűnös, 1946-ban kivégzett nyilaskeresztes politikus feleségének sírját. Az ember azt gondolná, egy ilyen szégyenletesen átalakított sír egy percig sem maradhat így, miután nyilvánosságot kaptak a történtek, de március elején még pont úgy nézett ki, mint egy hónappal korábban. Tehetetlen dühükben egyesek útjelzőt állítottak az illegális emlékhely mellé, a DK aktivistái pedig fekete festékkel fújták le Szálasi képét.

Kiss szerint az átalakítások terveit nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra nem volt engedélyük, ezért Karácsony Gergely főpolgármester felkérte a Budapesti Közműveket, hogy szólítsa fel a sírhely megváltóját, távolítsa el a sírkövet.