A Nyírségi Böllérfesztivál szervezői szerint álhír, hogy élve perzseltek meg egy disznót

elmebaj
2023 március 24., 14:00

Tagadja a Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület, hogy egy videófelvétel szerint élve perzseltek meg egy disznót március 4-i rendezvényükön, a XXI. Nemzetközi Böllérverseny és V. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon. Támba Miklós főszervező szerint minden az állatvédelmi jogszabályok betartásával történt, minden más „félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ.” Az álhíreket elutasítják és jogi lépésekkel fenyegetnek.

Vágóhídra tartó disznók Franciaországban
photo_camera Vágóhídra tartó disznók Franciaországban Fotó: Jean-Baptiste Strobel/Biosphoto

„2023. március 4-én a húsfeldolgozás teljes folyamata (beleértve a szúrást is) az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását. A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára-, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált” - áll az egyesület közleményében.

A videón ugyanakkor látszik, hogy a disznó - miután elvágták a torkát -, még megpróbált lábra állni, amikor taglópisztolyt szegeztek a fejének. Az állat továbbra is magánál volt, ennek ellenére elkezdték perzselni. Az eset miatt nyolc szervezet, többek között állatvédők, közös feljelentést tett.