Legalább 7 halottja van a rendkívüli erejű tornádónak, ami Mississippin söpört végig

külföld
2023 március 25., 08:13

Péntek este rendkívüli erejű tornádó söpört végig Mississippi állam vidéki részén. Legalább hét ember életét vesztette, rengeteg épület rongálódott vagy semmisült meg, sok helyen áramszünet van.

Az amerikai Meteorológiai Szolgálat megerősítette, hogy a Mississippi állambeli Jacksontól 96 kilométerre északkeletre tornádó okozott károkat. Pusztított Silver Cityben és Rolling Forkban, majd tovább söpört északkelet felé 113 km/órás sebességgel, anélkül, hogy gyengült volna. Aztán Alabama felé száguldott tovább.

Legalább hét ember vesztette életét a tornádó Mississippiben - mondta Angelia Easton, Sharkey megye halottkémje az ABC Newsnak. A Sharkey megyei Rolling Fork-i seriffhivatal arról számolt be, hogy sokan a romok alatt rekedtek, ráadásul gázszivárgás is van.

Reed Timmer viharvadász a Twitteren azt írta, hogy Rolling Forkban azonnali szükség van a mentőkre, és hogy a város sérült lakosaival egy vicksburgi kórházba tart.

link Forrás

A Rolling Fork nyugati részén fekvő közösségi kórház megrongálódott - jelentette a WAPT. Az államban több menedékhelyet nyitottak meg a katasztrófavédelmi hatóságok.

Mississippi kormányzója, Tate Reeves péntek este Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a kutató- és mentőcsapatok aktívak, és a hatóságok több mentőautót és sürgősségi eszközt küldenek az érintett területekre.

A viharrendszer egy szupercella volt, az a fajta, amelyik a leghalálosabb tornádókat és a legnagyobb károkat okozó jégesőt okozza az Egyesült Államokban - mondta Walker Ashley, az Észak-Illinois-i Egyetem meteorológia professzora.

A meteorológusok már egy héttel előre látták, hogy a régióra nagy tornádóveszély leselkedik - mondta Ashley, aki már március 17-én egyeztetett erről a kollégáival. Az Országos Meteorológiai Szolgálat viharelőrejelző központja március 19-én hosszú távú riasztást adott ki a térségre - mondta.

Az Ashley-hez hasonló tornádószakértők arra figyelmeztettek, hogy a térségben megnövekedett a kockázati kitettség, mert az emberek többet építkeznek.

(Guardian)