Az izraeli védelmi miniszter felszólította a kormányát, hogy állítsa le a bírósági reformot

külföld
2023 március 26., 08:21

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szombaton felszólította a kormányt, hogy állítsa le az igazságszolgáltatás megváltoztatásáról szóló törvényhozási folyamatot, mondván, az intézkedések körüli elkeseredett vita veszélyt jelent a nemzetbiztonságra.

„Az egyre mélyülő megosztottság beszivárog a katonai és biztonsági szervekbe – ez egyértelmű, azonnali és valós veszélyt jelent Izrael biztonságára nézve. Nem fogom ezt elősegíteni” – mondta egy rövid tévényilatkozatában Gallant, aki szerint a mostani törvényhozási folyamatot le kell állítani.

Bár Benjamin Netanjahu miniszterelnök jobboldali kormánykoalíciójában mások is aggodalmuknak adtak hangot a vitás igazságügyi reformmal kapcsolatban, Gallant volt az első magas rangú személy a kormányban, aki egyértelmű, nyilvános kifogást emelt ellene.

Yoav Gallant
photo_camera Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

A Likud pártban legalább két képviselőtársa, Yuli Edelstein és David Bitan is kiállt Gallant mellett. Nem világos, hogy Netanjahu, aki befejezi londoni látogatását, és legalább egy törvényjavaslatot kíván véglegesíteni a következő héten, megfogadja-e a tanácsukat.

Netanjahura – akit korrupció vádjával állítanak bíróság elé – nyomást gyakorol a kabinet többi tagja, akik azt akarják, hogy a héten olyan törvényjavaslattal álljon elő, ami nagyobb befolyást biztosítana a kormánykoalíciónak a bírák kiválasztásában, ami a kritikusok szerint aláásná a bírói függetlenséget.

Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali rendőrminiszter felszólította a miniszterelnököt, hogy menessze Gallantot, aki szerinte engedett az ellenzék nyomásának.

Yair Lapid ellenzéki vezető méltatta Gallant „bátor lépését”, és kijelentette, kész a reformokról szóló tárgyalásokra, amint a kormány leállítja a törvényhozást.

De a 64 fős parlamenti többség mellett a koalíciónak még mindig elég szavazata lenne Gallant nélkül, hacsak több képviselő nem hátrál meg a javasolt változtatásoktól.

A január 4-én bejelentett igazságügyi átalakítási terv az elmúlt évek legsúlyosabb politikai válságába sodorta Izraelt, miközben tömeges tüntetések söpörtek végig az országon. Ez külföldön is aggodalmat keltett, és komoly gazdasági visszahatásokra figyelmeztettek.

Gallant korábban aggodalmának adott hangot azoknak az izraelieknek a tiltakozásával kapcsolatban, akik azt ígérték, hogy a reformok előrehaladása esetén nem veszik figyelembe a katonai tartalékos behívásokat. Gallant szerint ez gyengítheti a háborús felkészültséget és a nemzeti kohéziót.

Annak ellenére, hogy Netanjahu ezen a héten megígérte, hogy törvényben rögzíti a polgári jogokat és elhalasztja a felülvizsgálat egyes fejezeteit a parlament áprilisi szünetében, az ellenzék úgy tűnik, nem hátrál. Az izraeli média szerint kb. 200 ezer izraeli tiltakozott a terv ellen szombaton Tel-Avivban, és több tízezren országszerte. „Mi itt a demokráciánkért harcolunk” – mondta a 41 éves Hila Bron tüntető. (Reuters)