Hatalmas lehet az izgalom a türkmén parlamenti választáson, ahol nem lehet ellenzéki jelöltekre szavazni

külföld
2023 március 26., 12:03

Parlamenti választás kezdődött Türkmenisztánban, ahol a szavazólapokon nem szerepelnek ellenzéki jelöltek.

A 3,5 millió szavazónak 125 képviselőt kell megválasztania az ismét egykamarássá váló parlamentbe. Több helyen helyhatósági választásokat is tartanak.

A türkmén választási bizottság szerint a szavazás első négy órájában már a jogosultak több mint 47 százaléka leadta a voksát.

photo_camera Fotó: Merdan Velhanov/Anadolu Agency via AFP

A közép-ázsiai egykori szovjet tagköztársaságot – ami Magyarországhoz hasonlóan szintén megfigyelő tagja a Türk Tanácsnak – 16 éve irányítja a Berdimuhamedow család, a nyugati választási megfigyelők ez idő alatt egyik választást sem minősítették szabadnak és tisztességesnek. A 2012-es és a 2017-es elnökválasztáson rendre 97 százalékos szavazatarányú győzelmet arató Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow egy éve adta át a hatalmat fiának, Serdar Gurbangulyýewiç Berdimuhamedownak, aki államfő és miniszterelnök is egyben. Gurbanguly Berdimuhamedowot az elnöki székből való távozása után a „türkmén nép legfőbb vezetőjének” nevezték ki.

Az ország vezetése rendszeresen bizonygatja, hogy Türkmenisztán demokratikus berendezkedésű, amit Gurbanguly Berdimuhamedow szerint például az is fémjelez, hogy a lakosság aktívan részt vesz a választási folyamatban. Serdar Berdimuhamedow a mostani választásról azt mondta, hogy azt „a demokratikus alapelvekkel, a helyi törvényekkel és a nemzetközi joggal összhangban” bonyolítják le.

Nemzetközi szervezetek szerint a sajtó is szigorú cenzúra alatt működik, a Riporterek Határok Nélkül médiajogi szervezet sajtószabadság-listáján Türkmenisztán egészen hátul szerepel, Észak-Korea, Eritrea és Irán társaságában.

Türkmenisztánban a diktatúrát többek között az alapozza meg, hogy ott van a világ hatodik legnagyobb földgázkészlete. (MTI)