Hiába járt le a megbízása, nem vették el Schadl György végrehajtói engedélyét

bűnügy
2023 március 27., 05:40

Már 2022 végén lejárt Schadl György 7 évre szóló végrehajtói engedélye, de a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnökétől mégsem vonták meg a működéshez szükséges engedélyt. Az RTL szerint erre két magyarázat lehet:

  • egyszerűen úgy határoztak, hogy meghosszabbítják a működési engedélyét,
  • vagy valaki fegyelmi eljárást indított Schadl György ellen, és amíg az véget nem ér, felfüggesztették a hosszabbításról szóló döntést. Így akár évekig elhúzódhat a döntés, azzal a büntetőeljárás végét is meg kell várni.
Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák.
photo_camera Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák. Fotó: Németh Dániel/444

Az utóbbira utal, hogy a végrehajtói kar Jámbor Andrásnak azt írta februárban, hogy a korrupciós ügy miatt egyetlen egy ember ellen indítottak fegyelmi eljárást. Az engedélyéről pedig átmenetileg nem döntenek a büntetőper befejeztéig.

Ugyanakkor Schadl tevékenységét felfüggesztették, vagyis az irodája és az ahhoz tartozó engedélye megmaradt, de átmenetileg nem végezhet végrehajtói munkát.

A vád szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, fideszes politikussal. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.