Humza Yousef lesz a következő skót miniszterelnök

külföld
2023 március 27., 14:34

Humza Yousef, a skót kormány eddigi egészségügyi minisztere nyerte a Skót Nemzeti Párt elnöki székéért folytatott versenyt, a szavazatok enyhe többségével megelőzve riválisát, Kate Forbes-ot. A 37 éves politikus a párt új elnökeként a skót kormányfői posztot is átveszi majd, ezzel ő lesz Skócia első kisebbségi és muszlim miniszterelnöke.

Yousef pakisztáni bevándorlók gyermekeként született Glasgow-ban. Tanulmányai után rögtön belevetette magát a politikába, és Bashar Ahmad, az SNP első muszlim képviselője titkárának szegődött. Ahmad halála után az akkori skót miniszterelnök, Alex Salmond és helyettese, Nicola Sturgeon stábjában is dolgozott, mielőtt 2011-ben képviselőként bejutott a skót törvényhozásba. 2012-től folyamatosan a skót kormányban dolgozott államtitkári vagy miniszteri pozícióban, felelt többek között a nemzetközi fejlesztésért, európai ügyekért, közlekedésért és igazságügyért.

photo_camera A Skót Nemzeti Párt és a skót kormány vezetéséért versengő jel) (balról jobbbra: Kate Forbes, Humza Yousef és Ash Reagan. Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Karrierje alatt végig Nicola Sturgeon emberének számított, így a miniszterelnök lemondása után is azzal kampányolt, hogy ő jelenti a folytonosságot a skót kormányban. Az üzenet annyira viszont nem volt erős, hogy Yousef már a választás első fordulójában többséget szerezzen. A második fordulóban, miután a harmadik jelölt, Ash Reagan kiesett a versenyből, végül a szavazatok 52,1 százalékát szerezte meg, míg Kate Forbes 49,7 százalékkal lett a második.

A pártelnök-választás után Nicola Sturgeon várhatóan kedden hivatalosan is lemond a miniszterelnöki posztjáról. Yousef ezután szerdától töltheti be a pozíciót, miután a skót parlament ezt jóváhagyta. Ez viszont várhatóan nem jelent majd problémát, mert koalíciós partnerével, az zöldekkel együtt az SNP többségben van a törvényhozásban.

Nicola Sturgeon februárban jelentette be, hogy több mint 8 év után lemond a skót függetlenség mellett kampányoló Skót Nemzeti Párt vezetéséről és a miniszterelnöki posztról. Sturgeon 1999 óta tagja a skót parlamentnek, a miniszterelnöki posztot pedig a 2014-ben a sikertelen skót függetlenségi népszavazás után vette át elődjétől, Alex Salmondtól. (Politico)