A Fugees egykori tagja szövetségi perrel néz szembe, a tárgyaláson Leonardo DiCaprio is tanúskodhat

külföld
2023 március 28., 05:42

A Fugees egykori tagját, a Grammy-díjas Pras Michelt azzal vádolják, hogy 2012-ben kampányadományokat adott az akkori elnököt, vagyis Barack Obamát támogató csoportoknak anélkül, hogy jelezte volna, a pénz a malajziai milliárdostól, Jho Lowtól származik. Az ügyészek azt állítják, hogy Low több mint 21 millió dollárt juttatott el Pras Michelnek, aki aztán ezt straw donorokon keresztül, vagyis illegálisan, más nevében juttatta el kampányadományként Obama-párti csoportoknak.

Az ügyészek azt állítják, hogy ez folytatódott a Trump-kormányzat idején is, és hogy Michel a Low által küldött pénz egy részét egy olyan kampány finanszírozására használta fel, aminek az volt a célja, hogy leállítsa az igazságügyi minisztérium vizsgálatát. Azt, amelyik Low szerepét vizsgálta a malajziai állami vagyonalapból származó dollármilliárdok elsikkasztásában.

photo_camera Pras Michel Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A várhatóan hetekig tartó tárgyaláson tanúként idézhetik be az ügyben Leonardo DiCapriót, miután A Wall Street farkasa című filmjét részben Low finanszírozta. De rajta kívül tanúskodhat még Rudy Giuliani, Steve Bannon és Steve Wynn, illetve olyan volt kormánytisztviselők, mint Jeff Sessions volt igazságügyi miniszter és H.R. McMaster volt nemzetbiztonsági tanácsadó. A CNN beszámolója szerint ezeken túl a perben még a következőkre hivatkozhatnak: Jim Carrey, Jamie Foxx, Britney Spears, Martin Scorsese és Mark Wahlberg, illetve Malajzia volt miniszterelnöke és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Ha elítélik, Michel több évtizedes börtönbüntetést kaphat. Low ellen szintén vádat emeltek, de ő továbbra is szabadlábon van, és feltehetően Kínában tartózkodik.

(CNN)