Mamutfasírtot készítettek egy kis mamut DNS alapján, amit elefánt DNS-sel kevertek

ÉLET
2023 március 28., 06:55

Egy ausztrál cég, a Vow Food úgy döntött, itt az ideje nemcsak csirkét, marhát meg egyéb hétköznapi állat húsát enni, helyette inkább valami olyat kínálnának, amit mostanában senki sem evett: mamuthúst. A Vow Food a Queenslandi Egyetem Ausztrál Biomérnöki Intézetének professzorával, Ernst Wolvetanggal dolgozott együtt a mamut izomfehérje létrehozásán, hogy abból aztán fasírtot lehessen csinálni. A mamut mioglobin DNS-szekvenciáját vették alapul, ami a hús ízét adó izomfehérje, ezt keverték össze, pontosabban pótolták a hiányosságait elefánt DNS-sel. A kevergetés után a szekvenciát egy birkából származó őssejttel mixelték, ebből aztán 20 milliárd sejtet növesztettek, és ezt használták fel a mamuthús előállításához, amiből aztán összedobtak egy kis fasírtot.

Eredetileg egyébként dodóhúst akartak előállítani, de ahhoz nem léteztek megfelelő DNS-szekvenciák.

Wolvetang úgy fogalmazott, hogy a projekt „nevetségesen egyszerű” volt, néhány hét alatt összehozták a mamutfasírtot. Csakhogy azt azóta sem kóstolta meg senki. Wolvetang szerint azért, mert „több ezer éve nem találkoztunk ezzel a fehérjével”, és „fogalmunk sincs, hogyan reagálna az immunrendszerünk, ha megennénk”.

A Vow Food alapítói azt mondták, azért választották a gyapjas mamutot, mert „az a sokféleség elvesztésének és az éghajlatváltozásnak a szimbóluma”. A fasírtot kedden este lehet megtekinteni az amszterdami NEMO múzeumban.

A mamuthús illetve egyéb állatok húsának mesterséges előállításával egyébként az lenne a cél, hogy csökkentsék a nagyüzemi hústermelést, ami hatalmas károkat okoz a környezetnek, és erősen befolyásolja a klímaváltozást is. A mesterségesen előállított hús ugyanis sokkal kevesebb földet és vizet használ, mint az állattenyésztés.

A Vow Food szerint az általuk felhasznált energia teljes egészében megújuló forrásokból származik, illetve nem használnak termékeikben szarvasmarhát. A cég már idén elkezdi termékeit árulni, elsősorban Japánban, ahol a japán fürj húsát fogják mesterséges körülmények között előállítani. (Guardian)