Alapvető gyógyszerek közé kerülhet egy súlycsökkentő injekció

Egészségügy
2023 március 29., 13:43

Elhízás kezelésére alkalmas gyógyszer kerülhet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapvető gyógyszerlistájára, írja a Reuters. A lista útmutatóként szolgál a közepes és alacsony jövedelmű országok számára, hogy milyen gyógyszereket érdemes beszerezniük.

Az ötlet három amerikai orvostól és egy kutatótól származik, a WHO tanácsadó testülete a következő hónapban fogja tárgyalni a kérdést, és szeptemberben frissíthetik a listát.

photo_camera A túlsúlyos férfiak számára szervezett mexikói focibajnokság egyik játékosa. A ligát azoknak hozták létre, akik szabadulnának a feleslegtől. Fotó: Daniel Becerril/REUTERS

A kezdeményezés konkrétan a Saxenda injekcióra és a liraglutid nevű hatóanyagra vonatkozik, ami arra jó, hogy az ember kevésbé érezze magát éhesnek. A készítmény szabadalma hamarosan lejár, így elindulhat majd az olcsóbb, generikus változat gyártása. A kutatások szerint a Saxendra segítségével 5-10 százalékkal csökkenthető az ember súlya.

A WHO szóvivője azt mondta: az elhízás sok országban egyre nagyobb problémát jelent, de a gyógyszeres kezelés csak része a megoldásnak, ugyanígy a megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

A szervezet statisztikái szerint világszerte 650 millió felnőtt számít elhízottnak, ami háromszorosa az 1975-ös adatnak. További 1,3 milliárd ember túlsúlyos, és nagyjából 70 százalékuk szegényebb országokban él.

Ha a gyógyszert tényleg felveszik a WHO listájára, ezek az emberek sokkal könnyebben hozzáférhetnek majd, ahogy például a HIV-fertőzés kezelésére alkalmas készítményekkel is történt a kétezres években.

Most egyáltalán nem találunk súlycsökkentő gyógyszert ezen a listán.