Felfüggesztettet kapott két szekszárdi férfi, mert hagyták, hogy a családtagjuk öngyilkos legyen

bűnügy
2023 március 29., 05:12

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt kedden a Pécsi Ítélőtábla két férfit, amiért nem akadályozták meg, hogy a hozzátartozójuk - egy 76 éves nő - öngyilkos legyen. A nyomozás megállapította, hogy a nőnek több betegsége is volt, rendszeres orvosi kezelés alatt állt és véget akart vetni a szenvedéseinek.

A nő két évvel ezelőtt gyógyszerrel követett el öngyilkosságot szekszárdi otthonában, ahol együtt élt a férjével és fiával. A Népszava szerint a két férfi tudta, hogy a nő szándékosan mérgezi meg magát, mégsem hívták a mentőket. Korábban inzulin-túladagolással kísérelt meg öngyilkosságot, de akkor meg tudták menteni: a két férfi beismerő vallomása szerint megígérték neki, ha megint öngyilkosságot követne el, tiszteletben tartják a szándékát és hagyják majd meghalni.

Az ügyészség emberölésért emelt vádat a segítséget elmulasztó családtagok ellen, akiket első fokon a Szekszárdi Törvényszék 2-2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. A törvényszék ítéletét nagyjából helybenhagyta a bíróság, de a két, büntetlen előéletű férfit érdemesnek találták arra, hogy előzetes mentesítést kapjanak.

Ha öngyilkossági gondolatai, szándékai vannak, vagy aggódik valakiért, hívja a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot vagy a 112-t.

Címlap illusztráció: Myriam Tirler / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP