Mostanra nem Kína, hanem Oroszország adja el a legtöbb fegyvert a szubszaharai térségben

külföld
2023 március 29., 15:47

Kína jelentősen visszaesett, Oroszország viszont előretört a szubszaharai afrikai térség fegyverpiacán az elmúlt öt évben.

A Stockholm International Peacer Research Institute (SIPRI) elemzése szerint - amit a Le Monde idézett - a kínai részesedés 29 százalékról 18-ra esett vissza a 2018-2022-es időszakban, míg az orosz 21-ről 26-ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy most már nem a kínaiak, hanem az oroszok adják el a legtöbb fegyvert ebben a térségben. Harmadik helyen áll Franciaország (8 százalék), utána következik az Egyesült Államok (5 százalék).

photo_camera Orosz zászlót lengető tüntetők a Kongói Demokratikus Köztársaságban: így tiltakoztak az országba látogató Macron francia elnök ellen Fotó: ARSENE MPIANA/AFP

Az ukrajnai háború következtében várhatóan visszaesik majd az orosz fegyverexport, de az elemzés egyik szerzője szerint nem fog nullára csökkenni, mivel az oroszok ezen keresztül is biztosítják az afrikai országok semlegességét az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi testületekben.

Oroszország évek óta igyekszik növelni befolyását Afrikában, egyszerre gazdasági és diplomáciai eszközökkel. A legtöbb fegyvert Malinak adták az elmúlt időszakban, ahol a putyini rezsimhez kötődő, Ukrajnából is ismert Wagner zsoldossereg is jelen van.

Az oroszok nagyjából 15 milliárd dollár értékben exportáltak fegyvert 2021-ben a világ különböző országaiba, ebből becslések szerint legfeljebb egymilliárd dollár juthatott ebbe a térségbe. Malin kívül Angola és Nigéria vásárolja a legtöbb fegyvert, nem kizárólag az oroszoktól és a kínaiaktól.

Jelentős orosz fegyvervásárlónak számít Algéria is, ami nem része a szubszaharai régiónak. Ha az észak-afrikai térséget is figyelembe vesszük, az orosz részesedés máris 40 százalékra ugrik.