Roman Abramovics titokban finanszírozhatta a holland Vitesse focicsapatát

futball
2023 március 29., 15:14

Bár korábban többször tagadta, mégis Roman Abramovics finanszírozta egy holland labdarúgóklub, a Vitesse Arnhemet - írja a Guardian, több nemrég kiszivárgott offshore dokumentumra hivatkozva. A szankcionált orosz milliárdos nemcsak a klub felvásárlásához nyújtott kölcsönt, hanem utána évekig pénzelte is azt, miközben a Chelsea tulajdonosa volt. Ezzel Abramovics összesen 117 millió eurós, azaz több mint 44 milliárd forintos hitelt biztosított egy olyan futballcsapatnak, amihez elvileg semmi köze nem volt.

Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosaként 2022 májusában
photo_camera Roman Abramovics Fotó: BACKPAGE IMAGES/DPPI via AFP


Bár a Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) korábban már többször is vizsgálta az ügyet, eddig nem talált pénzügyi kapcsolatot az orosz oligarcha és a holland labdarúgóklub között, így a arra a következtetésre jutott, hogy Abramovicsnak nem lehetett vezetői befolyása a Vitesse-nél. Emellett a Vitesse akkori tulajdonosai és a Chelsea vezetése, Abramoviccsal az élükön, többször is tagadta, hogy az oligarcha részt vett a holland klub finanszírozásában.

Nincs közvetlen bizonyíték

A most kiszivárgott pénzügyi információkból azonban kiderült, hogy Abramovics egy sor átláthatatlan offshore adóparadicsomban bejegyzett szervezeten keresztül biztosított kölcsönt a Vitesse felvásárlásához, és később anyagilag is támogatta a klub fenntartását. Ez pedig hatalmas beruházás volt a Vitesse számára, aminek a 2014-15-ös teljes forgalma összesen 14 millió euró volt.

A dokumentumok a ciprusi székhelyű MeritServus offshore szolgáltatótól kiszivárgott adatokból álló Oligarch-aktákból származtak. Bár ezek az iratok nem bizonyítják közvetlenül, hogy Abramovicsnak vagy klubjának vezetői befolyása volt a Vitesse-nél, azt azonban határozottan sugallják, hogy az orosz oligarcha jelentős finanszírozást nyújtott a klubnak.

A Vitesse elfogultsága már a 2010-es tulajdonosváltásnál is többször felmerült, mivel a csapatot Abramovics közeli barátja, a korábbi grúz labdarúgó, Merab Jordania vette meg. A felvásárlás után Abramovics még az avató ünnepségen is megjelent, ahol az új tulajdonosokat üdvözölték, de Jordania tagadta, hogy az orosz oligarchának bármi köze lenne a klubhoz.

Ezután a Chelsea-ből rendszeresen kerültek át a Vitesse-hez olyan játékosok kölcsönbe, akik nem álltak még készen arra, hogy a Premier League-ben játsszanak. Ezeknek a labdarúgóknak egy része a holland bajnokságban megerősödött, tapasztalatot gyűjtött, később a Chelsea színeiben pályára lépett.

Egy 2014-es Vitesse-Chelsea barátságos meccsen a Vitesse játékosa, Guram Kashia indulatosan kéri számon a földön ülő Diego Costát
photo_camera Egy 2014-es Vitesse-Chelsea barátságos meccsen a Vitesse játékosa, Guram Kashia indulatosan kéri számon a földön ülő Diego Costát Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP

London megtiltotta - bocs, mégsem

2013-tól Jordania helyett Abramovics egy másik üzlettársa, Alexander Csigirinszkij vette át az irányítást, aki mint később kiderült, már a 2010-es átvételtől kezdve pénzügyileg érdekelt volt a klub ügyeiben. 2014 áprilisában a korábbi tulajdonos Jordania azonban bejelentette, hogy a Chelsea-nek befolyása volt a klubra. Elmondta, hogy „London megtiltotta” a csapat komoly erősítését, mert a holland bajnokság megnyerése esetén a Bajnokok Ligájában indulhatott volna a Vitesse, „ezt pedig London nem szerette volna”. Később ezeket a nyilatkozatait visszavonta, és a mai napig állítja, hogy ezekből semmi sem volt igaz.

A bejelentés hatására a KNVB másodszor is vizsgálatot indított az ügyben, azonban terhelő bizonyítékok hiányában arra a következtetésre jutott, hogy „nincs arra utaló jel, hogy a Chelsea-nek beleszólása lenne a Vitesse politikájába”.

A Vitesse elfogultsága többek között azért is súlyos kérdés, mert az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályzata szigorúan kimondja, hogy a kluboknak egymástól független tulajdonosokkal kell rendelkeznie. „Egyetlen természetes vagy jogi személy sem rendelkezhet befolyással egynél több csapatnál, amely az UEFA-hoz kötődő bajnokságokban játszik” – mondja ki az UEFA szabályzata.

Abramovics 2003-ban vásárolta meg a Chelsea-t, miután orosz olaj- és gázmilliárdos lett. A felvásárlást követő időszakban kb. 2 milliárd fontot, azaz több mint 860 milliárd forintot fektetett be a londoni a klubba, hogy világsztárokat tudjon leigazolni a csapatba. Abramovicsnak tavaly, az orosz-ukrán háború kitörése után kellett megválnia a klubtól, miután őt is szankciókkal sújtották.