A dominikai tengerparton hesszelő, 12 éve körözött magyar csalót fogtak

bűnügy
2023 március 30., 09:27

A Dominikai Köztársaság rendőrsége elfogta a csalás és pénzmosás miatt 15 év börtönre ítélt, miskolci származású D. Andreát, álnevén Katona Esztert. A Magyarországi bűncselekményei miatt körözött nőnek 12 évig sikerült elkerülnie a hatóságokat, ügye elévüléséig már csak pár évet kellett volna kibírnia valahogy, írja a Telex.

D. Andreára a dominikai lapok gyakran hivatkoztak "Európa legkeresettebb szökevényeként", a punta canai üdülőtelepen történt elfogásában helyi, nemzetközi és magyar egységek is részt vettek.

A dominikai nyomozók bizonyítékai szerint D. Andrea a következő, karibi köztársasági dobásában bankokból, építőipari cégekből, uzsorásokból, üzlettársaiból és barátaiból szőtt bonyolult hálózatot, amit befektetési és ingatlanvállalkozásként álcázott. A tervben dominikai bankoktól felvett több millió dolláros kölcsönök és közeli tengerparti luxusövezetben építendő lakóházak és nyaralók szerepeltek.

D. Andrea - akiről az ellene folyó nyomozásban kiderült, hogy egyfajta keresztanyaként bűnügyei során ő volt az agy és a bandavezér - Magyarországon 2005-ben könyvelőirodát vezetett, ezalatt szabályos könyvelés helyett azonban 400 millió forintot csalt ki bankoktól, majd 250 milliós kukoricaseftelésbe kezdett. 2017-ben ítélték el, ő azonban letartóztatását megelőzendő, a hatóságok előtt pár lépéssel járva már 2012-ben külföldre szökött.

(Címlapképünk illusztráció, azon a toucari öböl kellemes parszakasza szerepel.)