Emberölés gyanújával nyomoznak a kigyulladt mexikói menekültközpont ügyében

külföld
2023 március 30., 07:19

Emberölés gyanúja miatt nyomoznak Mexikóban, miután kedden kigyulladt egy menekültközpont az amerikai határ közelében. A helyi média szerint legalább három tucat ember halt meg a tűzben. Az áldozatok közül sokan valószínűleg venezuelaiak voltak, akik az Egyesült Államokba próbáltak bejutni.

photo_camera Fotó: JOHN LAMPARSKI/NurPhoto via AFP

A hatóságokat egyre több bírálat éri a katasztrófa kezelésével kapcsolatban, a biztonsági kamerák felvételein látszik, ahogy három őr a menekülteket a cellájukban hagyva elsiet, miközben a lángok terjednek és a füst gyorsan betölti az épületet.

Vizsgálatot indítottak emberölés és vagyoni károkozás miatt, bár más lehetséges bűncselekményeket is mérlegelni fognak, mondta Sara Irene Herrerias, emberi jogokra szakosodott ügyész. „Sem a közalkalmazottak, sem a magánbiztonsági személyzet nem tett semmilyen lépést, hogy kinyissa az ajtót a bent tartózkodó menekültek előtt” – mondta Herrerias az újságíróknak.

„Nyolc embert már azonosítottak, akik a gyanú szerint felelősek a mulasztásért” – mondta Rosa Icela Rodriguez biztonsági miniszter ugyanezen a sajtótájékoztatón. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök azt mondta, hogy aki felelősnek bizonyul „e fájdalmas tragédia okozásáért, azt a törvénynek megfelelően megbüntetjük.”

link Forrás

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője szívszorítónak nevezte a videót, és részvétét fejezte ki a tragikus haláleset miatt. Elmondta, hogy a két ország tisztviselői kapcsolatban álltak egymással, és felvetette annak lehetőségét, hogy a sérültek közül néhányan orvosi segítséget kaphatnak az Egyesült Államokban.

Havonta mintegy 200 ezer ember próbál átjutni a mexikói határon az Egyesült Államokba, többségük a szegénység és az erőszak elől menekül. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint 2014 óta több mint 7600-an haltak meg vagy tűntek el az amerikai kontinensen való átutazás során. Közülük mintegy 4400-an az amerikai-mexikói határátkelő útvonalán vesztették életüket vagy tűntek el az ENSZ-ügynökség szerint. (The Guardian)