Lehetetlen megvédeni a zaporizzzsjai atomerőművet a támadásoktól

külföld
2023 március 30., 05:44

"Egyértelmű, hogy a katonai tevékenység növekszik az egész régióban. Ezért az erőművet nem lehetséges megvédeni"nyilatkozta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője a zaporizzsjai atomerőműnél tett szerdai látogatásakor orosz riportereknek. A világ legnagyobb atomerőművét az orosz hadsereg egy éve, még az ukrajnai megszállás első heteiben foglalta el, a nukleáris katasztrófa rémképe ellenére az ahhoz közeli harcok és bombázások csökkentésére irányuló próbálkozások időről-időre elbuktak.

Ezért Grossi inkább félreteszi azon tervét, hogy egy biztonsági zónát hozzanak létre az atomerőmű körül, hogy ehelyett inkább olyan konkrét védelmi javaslatokat tegyen, ami Oroszországnak és Ukrajnának is elfogadható, mondta.

A Zaporizzsjai Atomerőmű 1-es blokkja.
photo_camera A Zaporizzsjai Atomerőmű 1-es blokkja. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Korábban az atomerőmű meghatározó része volt az ukrán energiahálózatnak, az orosz invázió előtt az ország energiatermelésének körülbelül 20 százalékáért felelt. Szeptemberben azonban az utolsót is lekapcsolták hat reaktora közül, azóta semennyi elektromosságot nem termelt.

A háború kezdete óta az atomerőmű számos alkalommal került be a hírekbe azáltal, hogy a NAÜ sorozatos figyelmeztetései és kérései ellenére több támadás érte területét. (Via Reuters)