Olaf Scholz: Több évig tarthat a háború

háború
2023 március 31., 19:54

Oroszország identitárius elképzelések alapján területeket követel, és imperialista agressziót követ el egy szomszédos ország ellen, amivel veszélyezteti a határok átszabhatatlanságára alapuló európai békét, mondta Olaf Scholz német kancellár. Scholzot a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) lap olvasói fórumán arról kérdezték, hogyan értelmezendő az az általa többször is ismételt kijelentés, miszerint Oroszország nem győzhet, Ukrajna pedig nem veszíthet a háborúban.

photo_camera Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance via AFP

A cikk eleji válasza alapján Scholz azt mondja, meg kell akadályozni a békediktátumot, mivel a háború befagyasztásával bár nem hivatalosan, de a nemzetközi közösség elismerésével Oroszország mégiscsak bekebelezné Ukrajna egy részét. Ebből számára az következik, hogy elkerülhetetlen az orosz csapatok visszavonása.

Mikor a kancellárt a Krím-félsziget 2014-es annektálásáról kérdezték, kifejtette, hogy Németországnak nem feladata Ukrajna helyett tárgyalni, az ő feladata, hogy támogassa az önvédelemben. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy „előfordulhat, hogy kettő, három vagy akár négy évig is eltart még a háború, és nagyon megterhel mindannyiunk”. (MTI)