Piálni nem menő

italozás
2023 április 01., 14:35

2022 Szilveszterén nem volt piálás a CNN műsorfolyamában.

Korábban hagyománynak számított, hogy a csatorna műsorvezetői, Anderson Cooperrel és Andy Cohennel az élen, alaposan eláznak kamerák előtt az év utolsó óráiban.

A társaság májusban kinevezett új vezérigazgatója, Chris Light hetekkel újév előtt megtiltotta a bemondóknak, hogy Szilveszterkor igyanak, úgyhogy Cooperék valami misztikus és elég gusztustalannak látszó löttyel köszöntötték 2023-at.

link Forrás

Nem elszigetelt esetről van szó, az alkohol, de legalábbis a lerészegedés, egyre kevésbé számít vállalhatónak a nyugati tömegkultúrában. Ez valószínűleg inkább oka mint következménye annak, hogy a mai tizen- és huszonévesek kevesebbet isznak az előző generációkhoz képest.

A JAMA orvosi folyóirat 2020-ban közzétett tanulmánya szerint, amit a BBC dolgozott fel, az Egyesült Államokban húsz év alatt 20-ról 28 százalékra nőtt azoknak a fiataloknak (18-22 éveseknek) az aránya, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Angliában tíz év alatt 18-ról 29-re nőtt azoknak a fiatal felnőtteknek az aránya, akik soha nem isznak.

Ugyanitt a 16 és 24 év közöttiek kétharmada nyilatkozta azt egy 2021-es felmérésben, hogy egyáltalán nem ivott az elmúlt héten, 1998-ban ugyanez az arány még bő egyharmad volt.

Európában és az Egyesült Államokban, összehasonlítva az idősebb korosztályokkal, a Z-generáció tagjai között nő leggyorsabban azok aránya, akik nem fogyasztanak alkoholt, és ugyanez igaz azokra is, akik isznak, de kevesebbet, mint korábban. Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon és a tehetősebb európai országokban mind hasonló tendencia érvényesül. És már a piacon is érzékelni a változást: a Nielsen szerint 2022-ben 9 százalékkal esett vissza az alkoholforgalom Angliában.

A jelenség már korábban megfigyelhető volt, de az elmúlt években egyre több szó esik róla a nyilvánosságban, és most látszanak első jelei annak, hogy a tömeg- és popkultúra is reagál ezekre a folyamatokra.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.